Lody dla ochłody


          Zapewne lubicie lody, pogoda sprzyja, to doskonała okazja by poddać się lodowym przyjemnościom. Jeśli wycieczka na rower, to też przystanek na lody.  Ale zanim pójdziecie na lody odrobina lodowych wiadomości.
            Lody podobno wymyślono w Chinach za panowania dynastii Tang ponad 2500 lat temu... Wtedy produkowano je z mleka krowiego i koziego. Biblijny król Salomon korzystał z mrożonych napojów podczas żniw, a Aleksander Wielki uwielbiał miodowo-lodowe nektary i podobno organizował nawet specjalne wyprawy żołnierzy w góry po lód. Współcześnie jadamy lody śmietankowe, malinowe, poziomkowe, czekoladowe, a może wolicie lody o smaku kiełbasek z majonezem lub makaronu z parmezanem? Wybór jest wielki. Tym razem decyzja zależy tylko od tego, na jaki smak macie ochotę.
Lody są OK!

Jak zrobić domowe lody?
Poniżej zamieszczamy Wam potrzebne składniki i film z wykonaniem.
Potrzebne składniki:
mleko zagęszczone niesłodzone
śmietanka kremówka
cukier puder
cukier waniliowy
Ilości poszczególnych składników są podane na filmiku.


Lody, nie tylko mogą różnić się smakiem, ale przede wszystkim konsystencją – czyli rodzajem – jak zostały zrobione. A Wy, który z poniższych rodzajów lodów lubicie najbardziej?

- wodne – wykonane na bazie wody, o różnych smakach nie tylko owocowych np. o smaku, coli, gumy balonowej itp.

sorbety – to nic innego jak mrożone musy z owoców – bardzo łatwe do przyrządzenia w domu

- jogurtowe – wytwarzane na bazie jogurtu, mówi się, że mają właściwości prozdrowotne – czyli dobrze wypływają na nasz organizm, szczególnie na pracę naszych jelit

- śmietankowe – prócz tradycyjnie dodanego mleka, przede wszystkim znajdziemy w nich słodką śmietankę. Są również doskonałą bazą do różnego rodzaju mieszanek smakowych

- włoskie – mają miękką konsystencję w postaci zakręconego stożka w waflu serwowanego ze specjalnego automatu. Są wytwarzane w wyższej temperaturze niż zwykle, a podczas procesu produkcji zostają zwykle napowietrzone, przez co zyskują charakterystyczną konsystencję

- amerykańskie – w porównaniu do włoskich świderków, różnią się konsystencją, czyli nie są napowietrzane i mają niską temperaturę mrożenia. Główny ich składnik to mleko w proszku

- ciepłe - deser składający się w głównej mierze ze słodkiej pianki, wafelka i dodatków w postaci polew lub posypek

Komentarze