Wiosna cieszy nas słońcem, ciepłem,
śpiewem ptaków i odrodzeniem natury.
Zapraszamy na filmik pokazujący
zwiastuny wiosny – kwiaty i ptaki.
Wczesną wiosną cała armia
pszczół rusza do pracy – zapyla kwitnące sady, łany rzepaku i większość roślin
będących surowcem do produkcji żywności. To właśnie pszczołom i ich pracy zawdzięczamy
produkcję 1/3 żywności, którą spożywamy. Dzięki temu, że jest ich tak dużo i są
tak różnorodne, mogą zapylać całą masę roślin i działać w różnych warunkach.
Bez udziału pszczół wiele gatunków roślin nie mogłoby się rozwijać lub ich
uprawy dawałyby niewielkie plony.
Obraz Capri23auto z Pixabay
Co
otrzymujemy dzięki pszczołom?
Wiele owoców, warzyw, ale i produktów z nich
wytwarzanych, stosowanych na co dzień, jak chociażby bawełna czy oleje, jest
efektem zapylania. Nasiona roślin ozdobnych, które sadzimy w ogrodach i na
balkonach, a także warzyw, takich jak marchew i kapusta również pochodzą z
zapylania.
Owoce i warzywa – porzeczki, jabłka, gruszki, pomidory,
wiśnie, agrest, śliwki, dynie, fasola, morele, brzoskwinie, maliny, żurawina.
Dzięki zapylaniu fasoli czy owoców kiwi, powstaje więcej nasion, większe są
strąki i owoce.
Również wiele ziół i przypraw potrzebuje
zapylania do wydania owoców – kolendra, ziele angielskie, kardamon,
papryka.
Produkty stosowane w kosmetyce –
olej z orzechów makadamia, olej arganowy czy lawendowy, to znane składniki.
Zawdzięczamy je właśnie zapylaczom.
Zboża i uprawy – gorczyca, rzepak, uprawa migdałów, kawy czy
bawełny – wszystkie są zależne od zapylania.
Produkty pszczele – najlepiej znany jest oczywiście miód.
Ale człowiek korzysta również z wosku, pyłku, pierzgi (zakonserwowanego
przez pszczoły pyłku) czy mleczka pszczelego. Produkty te mają
wiele właściwości korzystnych dla zdrowia.
Zdolności pszczół są niezastąpione.
Doceńmy i dbajmy o te małe pracowite owady, aby móc
korzystać z bogactwa wartościowych produktów. Wybierając się na zakupy z rodzicami (w
stosownym czasie) sprawdź, jak wiele produktów w koszyku zawdzięczasz tym
niewielkim owadom.
Ciekawa
historia wiąże się z patronem pszczół i pszczelarzy, czyli świętym Ambrożym z
Mediolanu. Przez
większą część swojego życia był on biskupem, który odznaczał się szczególnymi,
jak na czasy w których żył (IV wiek n.e.) cechami. Podobno fakt, że będzie kimś
wielkim, przewidziano już w jego dzieciństwie. Gdy święty Ambroży był dzieckiem,
przyleciały do niego pszczoły i wleciały prosto w jego usta. O dziwo, nie
zrobiły mu żadnej krzywdy ani nie zaczęły żądlić – po kilku chwilach wyleciały
i wzleciały ku niebu. Był to podobno wielki znak – skoro pszczoły, otoczone
czcią i kultem nie zrobiły dziecku żadnej krzywdy, mógł z niego wyrosnąć tylko
naprawdę wielki człowiek.
Dowiedz
się czegoś więcej o pszczołach:
Obejrzyj film "Jak powstaje miód" - http://www.scholaris.pl/zasob/102327
Instrukcja budowania domków dla dzikich pszczół -http://www.slideshare.net/pszczoly/instrukcja-budowy-gniazd-dla-pszcz-dziko-yjcych
Faktycznie bardzo ciekawie napisane. Czekam na więcej.
OdpowiedzUsuń