Chlebek bez drożdży!


Jeżeli chcecie dalej doskonalić swoje umiejętności kulinarne, proponujemy wam kolejny przepis. Z pomocą kogoś starszego możecie upiec swój chleb, co ciekawe chleb bez drożdży.

www.shutterstock.com 
Chleb bez drożdży

Składniki:
220 g mąki żytniej
40 g otrębów owsianych
200 ml kefiru
2 łyżki oleju roślinnego / lub oliwy z oliwek /
1,5 łyżeczki soku z cytryny
1 łyżeczka cukru
1 łyżeczka soli
1 łyżeczka sody oczyszczonej
0,5 łyżeczki wody, olej do smarowania formy
1,5 łyżeczki nasion kolendry
Nasiona lnu / lub dyni, słonecznika i inne wg uznania /

Sposób wykonania:
                Wymieszaj sok z cytryny z sodą i kefirem. Potem dodaj cukier, sól i mieszaj, aż całkowicie się rozpuści. Na koniec dodaj olej lub oliwę z oliwek, otręby i nasiona lnu lub inne.
Do płynnej mieszanki wsyp przesianą mąkę żytnią i dokładnie wymieszaj. Teraz możesz wyrobić ciasto rękami. 
zdjęcie z Gazety Krakowskiej 

Wyrabiaj ciasto, aż uzyskasz jednolitą, lekko klejącą się masę bez grudek. Gotowe ciasto przełóż do formy wyłożonej papierem do pieczenia i piecz w piekarniku rozgrzanym do temp. 180 o C przez czas od 40 do 60 minut.

www.pixabay.com

Komentarze