Jeżeli chcecie dalej doskonalić swoje
umiejętności kulinarne, proponujemy wam kolejny przepis. Z pomocą kogoś
starszego możecie upiec swój chleb, co ciekawe chleb bez drożdży.
Chleb bez drożdży
Składniki:
220 g mąki żytniej
40 g otrębów owsianych
200 ml kefiru
2 łyżki oleju roślinnego / lub oliwy z oliwek /
1,5 łyżeczki soku z cytryny
1 łyżeczka cukru
1 łyżeczka soli
1 łyżeczka sody oczyszczonej
0,5 łyżeczki wody, olej do smarowania formy
1,5 łyżeczki nasion kolendry
Nasiona lnu / lub dyni, słonecznika i inne wg uznania /
Sposób wykonania:
Wymieszaj
sok z cytryny z sodą i kefirem. Potem dodaj cukier, sól i mieszaj, aż
całkowicie się rozpuści. Na koniec dodaj olej lub oliwę z oliwek, otręby i
nasiona lnu lub inne.
Do płynnej mieszanki wsyp przesianą mąkę żytnią i dokładnie
wymieszaj. Teraz możesz wyrobić ciasto rękami.
zdjęcie z Gazety Krakowskiej
Wyrabiaj ciasto, aż uzyskasz jednolitą,
lekko klejącą się masę bez grudek. Gotowe ciasto przełóż do formy wyłożonej
papierem do pieczenia i piecz w piekarniku rozgrzanym do temp. 180 o
C przez czas od 40 do 60 minut.
www.pixabay.com
Komentarze
Prześlij komentarz